El bateig es feu finalment el 6 d'octubre de 2001

En el transcurs de la II Fira d'espectacles d'arrel tradicional, celebrada a la capital del Bages durant el primer cap de setmana de novembre de 1999, alguns membres de la colla coneixen la Dolors Sans, gran escultora i artista, dotada d'una important experiència i tècnica, desenvolupada al llarg d'anys dedicats a la construcció de bestiari i gegants. Sense tenir cap idea del tot clara del que volíem, li demanem un projecte per a la construcció d'un drac per a Vallirana. Al cap d'un parell de mesos, arriba el que és el disseny i el projecte del qual, al cap de gairebé dos anys, serà l'Apocaleus. A partir d'aquell moment, es comença a buscar el finançament necessari per tirar endavant el projecte. Es triga gairebé dos anys a reunir els diners totals necessaris per aconseguir-ho. Però és durant el primer semestre de l'any 2001 quan es treballa d'una forma més intensa en el projecte: cal definir el vestuari, la música, acabar d'obtenir tot el finançament, marcar les línies bàsiques d'actuació... Finalment, es tria una data per fer el Bateig de Foc. Serà el dissabte 22 de setembre de 2001, a les 21.30 hores. L'acte s'emmarca dins de la celebració de la Festa Major de Sant Mateu 2001 de Vallirana, però dissortadament aquell dia plou i, malgrat que vam estar esperant fins a l'últim moment per evitar l'ajornament, finalment ho vam haver d'ajornar 15 dies. El bateig es feu finalment el 6 d'octubre de 2001, amb un gran èxit, tant de públic, com de funcionament i de crítica. Van apadrinar l'Apocaleus el centenari Drac de Vilanova i l'Escurcerot, Drac d'Ordal. La Colla de l'Apocaleus és formada per uns vint-i-cinc bastaixos i uns set músics.

El drac de set caps està ressenyat en el text bíblic de l'Apocalipsi

Aquest drac té una llarga tradició que s'inicia els segles VIII i IX i s'expandeix per tot Europa. El drac de set caps està ressenyat en el text bíblic de l'Apocalipsi, en els apartats 11 i 12. En l'apartat 12 el text bíblic diu que aparegué" un gran drac roig que tenia set caps i deu banyes" "gran drac roig que tenia set caps i deu banyes". El drac és Satanàs dintre de la tradició bíblica i personifica el mal. El text explica com el drac va lluitar contra els àngels i va perdre. Els set caps tenen com a significat simbòlic els set turons de Roma, en el sentit que Roma era la personificació del món pagà irreverent. Les diademes simbolitzen el poder terrenal. D'altra banda, el número set és un dels números màgics de la cultura occidental. En diversos textos medievals que comenten el text de l'Apocalipsi es troben representacions i dibuixos del drac de set caps. A la catedral de Girona es conserva un exemplar datat de l'any 975 i el més conegut és el comentari anomenat Beatus que va escriure el Beat de Liébana l'any 776. També són famosos els tapissos d'Angers sobre l'Apocalipsi. Es tracta de 90 tapissos fets a París entre el 1376 i el 1400 que escenifiquen tot el llibre i on es poden trobar notables dibuixos del drac de set caps. El drac de set caps és únic a tot Catalunya, tant pel seu simbolisme com pel nombre de caps. Per què es diu Apocaleus? Apocaleus deriva del mot Apocalipsi, que té el seu origen en l'etimologia grega: apocaluyis. Apocaleus és el resultat que es deriva del mot originari. Per què hem triat Apocaleus? Perquè com molt bé ja sabeu, el Drac de set caps de Vallirana representa el Drac de l'Apocalipsi.

És fet de fibra de vidre. Pesa 98 quilos

L'Apocaleus és un drac de set caps transportat interiorment per dues persones. Ha estat construït per Dolors Sans durant el primer semestre de l'any 2001. És fet de fibra de vidre. Pesa 98 quilos i fa una amplada total de 2 metres, una llargada de 3,70 metres i, en repòs, fa una alçada de 2,70 metres. En principi el drac portava 6 punts de foc per cap i dos a la cua. En el 2017 els punts de foc es van reduir a la meitat, 3 punts per cap i dos a la cua, per motius de seguretat. Més tard es va afegir a la cua una roda amb dos punts. Actualment, són 25 els punts de foc de la bèstia
LA MÚSICA
El Drac de set caps de Vallirana compta amb un acompanyament musical propi "El Drac de Vallirana: Passeig i Dansa del Foc" –que interpreten els Grallers de Vallirana- . La música ha estat composta per l'Anna Folqué, i pensada, únicament, per fer ballar el Drac de set caps de Vallirana. Té dues parts: el Passeig (vegeu partitura) i la Dansa del Foc. (vegeu partitura) La primera part és el moment destinat a fer la presentació del Drac. Aquest surt fa uns tombs pausats a dreta i esquerra, i saluda la gent que s'aplega a la plaça per veure'l ballar. Aquesta primera part es fa sense pirotècnia, i el drac mostra una calma i una tranquil·litat constants. En la Dansa del Foc tot canvia; el drac se submergeix en un ball foll, tot disparant pirotècnia a tort i a dret i giravoltant sobre ell mateix en una dansa que esdevé boja. L'Apocaleus és acompanyat en totes les seves sortides pels Grallers de Vallirana, grup format per quatre gralles, un timbal de llautó i dos tabals. És una formació clàssica de grallers, reforçada amb dos tabals, per aconseguir donar un so més greu a tot el conjunt, ja que s'està acompanyant un element de foc. Per causa de la falta de grallers l'Apocaleus, des de l'any 2018, ha optat per crear un grup de tabals per les sortides. Esporàdicament, els grallers "El Vent de la Bèstia" acompanyen al drac, sobretot quan l'actuació s'esdevé a Vallirana.
EL VESTUARI
El vestuari dels portadors del Drac també sorprèn. Es tracta d'un tipus de vestit molt original, inspirat en l'edat medieval. Consta d'una caputxa granatosa, una casaca verda i uns pantalons bombatxos ratllats. També ha estat dissenyat per Dolors Sans i concebut perquè sigui còmode per als portadors del drac, alhora que útil per tapar del foc.
Amb motiu del 20 aniversari, substituïm el color marro i verd, ens vam fer nous vestits i vam optar pels colors vermell i gris. Casaca vermella pantaló gris i caputxa del mateix color, també una capa grisa que es fa servir en moments puntuals. Tot mirant de conservar els colors barrocs. El nou disseny és de l'Albert Brugarolas (membre de la colla del drac)
COMPONENTS DE LA COLLA
Amb el temps la Colla ha anat incorporant noves seccions, en aquest moment el nombre de membres és el següent: 26 bastaixos/es, 8 Tabals/es, 25 guardians nens/nenes i 3 guardians responsables (entre capitana i col·laboradors).